منتظر

دیا بتی ها
نویسنده : ابوالحسن اصفهانی - ساعت ٤:٠٦ ‎ق.ظ روز ۱۳٩٤/٦/٢٤
 

موضوع: نکات مهم تغذیه ای برای دیابتی ها

 

 
 


گروه اینترنتی پرشین استار | www.Persian-Star.org


رسم مهمان نوازی از عادات دیرینه ما ایرانی هاست. همیشه تمام سعی مان را می کنیم تا بهترین ها را برای مهمان های مان مهیا کنیم، اما گاهی تیرمان به خطا می رود و بلای جان آنها می شویم ...

میزبانی از مهمان های دیابتی شاید سخت به نظر برسد، اما اگر اصول کلی را که آنها باید در رژیم شان رعایت کنند بدانید، این کار برای تان سخت نخواهد بود. کافی است بدانید چه زمانی بهترین ساعت غذا خوردن برای دیابتی هاست و کدام خوراکی ها با وجود هوس برانگیز بودن شان می توانند جان آنها را تهدید کنند تا بهترین میزبان برای مهمان بیمارتان باشید.


خاله خرسه نباشید

مواد قندی که به سلامت دیابتی ها آسیب می زنند تنها شامل شیرینی، قند و شکر نیستند بلکه میوه ها و مواد غذایی مثل خرما که ما تصور می کنیم کاملا بی ضرر هستند هم در این گروه جا می گیرند. پس این قانون ساده را هنگام خرید مواد غذایی و آماده سازی آنها برای مهمان دیابتی تان در نظر داشته باشید؛ هرماده غذایی که در ابتدا شیرینی طعمش در دهان حس می شود برای دیابتی ها چندان مناسب نیست و بهتر است در این مهمانی بی خیال سرو این خوراکی ها شوید.

گاهی برای دیابتی ها هم سخت است تا خودشان را در مقابل خوراکی و شیرینی های خوشمزه کنترل کنند. مراقب باشید شما مشوق و مبلغ آنان در امتحان کردن شیرینی جدید نباشید. شیرینی های رژیمی شکر کمتری دارند اما چربی آنان همچنان زیاد است و مبتلایان به دیابت باید مراقب باشند مقدار زیادی از آنها را مصرف نکنند.

کدام نوشیدنی بهتر است؟

مصرف مایعات برای دیابتی ها بسیار مفید است. اگر دیابتی ها از آب کافی استفاده نکنند، تا ۳۰ درصد احتمال بالا رفتن قند خون شان افزایش می یابد. مصرف روزانه هشت لیوان آب برای دیابتی ها توصیه می شود. اگر مهمان دیابتی دارید، نباید از شربت و نوشابه یا آبمیوه های صنعتی استفاده کنید، از آب خنک استفاده کنید. شیر هم به علت وجود کلسیم، منیزیم، ویتامین D و پتاسیم برای دیابتی ها مفید است. می توانید شیرکاکائو با شکر کم برای مهمان تان سرو کنید. اگر هم اهل چای هستید، با خیال راحت برای مهمان تان دم کنید. چای سیاه حاوی پلی ساکارید است و جذب شکر را کاهش می دهد.

سالاد درست کنید

لازم نیست برای مهمان دیابتی تان انواع دسرها را آماده کنید؛ خرید های سوپرمارکتی را فراموش کنید و به میوه فروشی بروید تا میزی پر از سبزیحات متنوع آماده کنید. در سالادتان از برگ های سبز مثل بروکلی و سبزیجات نارنجی مثل هویج استفاده کنید. کمی خلاقیت و اضافه کردن حبوبات یا نخود فرنگی می تواند سفره شما را رنگین تر کند.

برای دسر هم می توانید از کدو تنبل استفاده کنید. سس مایونز هم سر سفره نیاورید؛ سس رژیمی، با کمی ادویه و سبزی های خشک چاشنی خوبی برای سالاد خواهد بود. از شنبلیله در سالادتان استفاده کنید. شنبلیله حاوی پسیلیوم است و به کنترل قند خون کمک می کند. سرکه سیب هم می تواند چاشنی خوبی برای سالاد دیابتی ها باشد.

ساعت را کوک کنید

برای دیابتی ها بهتر است در زمان معینی غذای شان را میل کنند. اگر قصد دارید مهمان های دیگری را هم دعوت کنید، حتما قبل از مهمانی به آنها یادآوری کنید دیر نکنند. حتی اگر بخواهید غذای این مهمان ویژه را زودتر سرو کنید، ممکن است او حس خوبی نداشته باشد. فراموش نکنید، او هم دوست دارد سر میز همراه شما غذایش را میل کند.

غیر از غذای اصلی، خوردن میان وعده مناسب هم برای دیابتی ها اهمیت دارد. اگر فرد دیابتی قرار است مدت نسبتا طولانی مهمان شما باشد، علاوه بر غذای اصلی باید میان وعده نیز برایش تدارک ببینید. اگر شب هم قرار است مهمان شما باشد، بهتر است آخرین میان وعده نزدیک ساعت خواب او باشد تا از افت قندش در شب جلوگیری شود.

با روی باز استقبال کنید

گاهی رفتار و گفتار نامناسب شما ممکن است سبب رنجش مهمان تان شود و تمام زحمات به باد برود. از طرفی تنش روانی و ناراحتی هم نقش مهمی در کنترل قند خون دارد. اگر مهمان تان به تازگی دچار این بیماری شده است، احتمالا چهار مرحله تا پذیرش بیماری را طی خواهد کرد؛ در مرحله اول، او دچار شک و ناباوری می شود. مرحله دوم، انکار و نپذیرفتن بیماری است؛ شخص ممکن است با نوعی لجبازی این پیغام را برساند که دیابتی نیست و پزشکان اشتباه تشخیص داده اند. در این مرحله نیازی به بحث و به رخ کشیدن اطلاعات علمی تان نیست. اگر قصد دارد با تغذیه نامناسب به شما ثابت کند که بیمار نیست، لحظات مهمانی را برایش تلخ نکنید و تنها سعی کنید خوراکی های نامناسب را از دم دستش جمع کنید.

مرحله سوم چانه زنی است؛ این مرحله برای خیلی از افراد با دعا و راز و نیاز است. مرحله چهارم نیز، پذیرش است که در این مرحله فرد بیماری خودش را می پذیرد و قبول می کند با دیابت هم می تواند زندگی باکیفیتی داشته باشد. دانستن این مراحل به شما کمک خواهد کرد تا مهمان دیابتی تان را بهتر درک کنید تا به مرحله پذیرش برسد، سر به سرش نگذارید، اگر با شما بحث می کند یا نمی تواند واقعیت را مانند شما ببیند، گناهکار نیست و قصد آزار شما را ندارد.

فقط روی مبل ننشینید

اگر قرار است مهمان دیابتی تان یک یا چند روز مهمان خانه تان باشد، پیاده روی یا قدم زدن را در برنامه تان قرار دهید. اگر مهمان دیابتی تان کودک است با فراهم کردن اسباب بازی های مناسب او را سرگرم کنید تا برای مدت طولانی پای تلویزیون ننشیند. انجام حرکات ورزشی برای دیابتی ها بسیار مهم و ضروری است. پس اگر با مهمان تان رودربایستی ندارید اجازه دهید در چیدن میز غذا و کارها به شما کمک کند.

غذای اصلی را سالم بپزید

بهتر است برای طبخ غذا از روغن کمتری استفاده کنید و در صورت طبخ برنج، آن را با مواد یا حبوبات دیگر مثل عدس مخلوط کنید. اگر هم ماکارونی درست می کنید، آن را دم نکنید؛ حرارت زیاد حین دم کردن ماکارونی، پیوند های بین نشاسته موجود در ماکارونی را از بین برده و قند خون را سریع تر بالا می برد. طبخ ماهی هم پیشنهاد خوبی برای مهمان دیابتی است؛ زیرا ماهی پر است از اسید های چرب ضروری که به دیابتی ها برای تنظیم انسولین خون کمک می کند. بهتر است نان های سبوس دار را هم در سبد نان تان قرار دهید.

خلاق شوید

می توانید شیرینی هایی که شکر ندارند را در خانه درست کنید. بهتر است آبمیوه درست نکنید، زیرا آبمیوه ها به علت جداشدن فیبرشان قند بالاتری نسبت به خود میوه های طبیعی دارند. می توانید تکه هایی از میوه ها مثل توت فرنگی، لیمو، طالبی و انواع دیگری از آنها را در پارچ بیندازید و در یخچال بگذارید تا طعم دار شوند و با سرو کردن آن در لیوانی زیبا از طعم و خواص آن لذت ببرید. در فصل گرم تابستان می توانید چای سبز را با لیمو، نعنا و یخ در یخچال قرار دهید و نوش جان کنید.

مهمان را معذب نکنید

لازم نیست برای اینکه به او نشان دهید رسم مهمان نوازی را خوب بلدید به او گوشزد کنید چقدر تغییر در دستور غذایی تان ایجاد کرده اید، چون ممکن است احساس کند باعث زحمت تان شده است. بعضی بیماران دیابتی در مقابل بیماری شان احساس ضعف کرده و تصور می کنند توان مراقبت از خودشان را در مقابل این بیماری ندارند. مراقب باشید باتوجه زیاد این حس را به او منتقل نکنید. اگر احتیاج به همدردی شما داشته باشد، خودش حرف را به میان می آورد و اگر مایل نیست راجع به بیماری اش صحبت کند، مدام سر صحبت را باز نکنید؛ او نیاز به همدلی شما دارد، نه همدردی. سعی کنید با صحبت های تان انرژی مثبت به او بدهید تا بداند فردی قوی است، دیابت بیماری خطرناکی نیست و تنها با توجه و مراقبت می تواند زندگی سالمی داشته باشد.

نگارش : نیلوفر جامه‌بزرگی در مجله سیب سبز
 


 
 
ده ماده غذایی که می تواند کشنده باشد
نویسنده : ابوالحسن اصفهانی - ساعت ٥:٠٤ ‎ق.ظ روز ۱۳٩٤/٦/۱٧
 

موضوع: ده ماده غذایی که می‌توانند کشنده باشند

 

 
 

خوردن برای انسان‌ها تفریحی لذت‌بخش به شمار می‌رود. با این حال برخی مواد غذایی باید با احتیاط مصرف شوند زیرا مصرف بیش از اندازه آنها می‌تواند به مسمومیت‌های بعضا کشنده منجر شود. در ادامه این ایمیل با اینگونه مواد غذایی آشنا شوید ...

 

گروه اینترنتی پرشین استار | www.Persian-Star.org


لوبیای سبز از جمله مواد غذایی محبوب به شمار می‌رود، اما پنج تا شش عدد آنها اگر نپخته باشند، می‌توانند جان کودکان خردسال را به خطر بیندازند. لوبیا سبزهای خام دارای لکتینی به نام " PHA" هستند که می‌توانند منجر به خونریزی شدید معده شوند. لکتین‌ها پروتئین‌هایی هستند که نقش‌شان تسهیل اتصالات سلول به سلول است. PHA در مقدار بالا یک ماده سمی محسوب می‌شود. حرارت دادن لوبیای سبز PHA را از میان می‌برد.
 


گروه اینترنتی پرشین استار | www.Persian-Star.org


جوز هندی در مقدار بسیار اندک به عنوان یکی از طعم‌دهنده‌ها و ادویه‌های مخصوص آشپزی و شیرینی‌پزی به حساب می‌آید. اما مصرف یکجای این ادویه به میزان بیش از چهار گرم می‌تواند موجب بروز حالت تهوع، توهم و در موارد شدیدتر بیهوشی شود. مصرف این مقدار از جوز هندی در کودکان مسمومیت شدید و مرگ‌آور به همراه دارد.
 


گروه اینترنتی پرشین استار | www.Persian-Star.org


مغز بادام تلخ به مقدار کم حاوی سیانور دو پتاس و اسید سیاندریک است که اگر فردی به مقدار زیاد آن را مصرف کند، مسموم می‌شود. مصرف پنج تا ده عدد مغز بادام تلخ در کودکان می‌تواند مسمومیت شدید به همراه داشته باشد، در بزرگسالان این تعداد به ۵۰ عدد می‌رسد.
 


گروه اینترنتی پرشین استار | www.Persian-Star.net


مانیوک یا کاساوا گیاه بومی مناطق آمریکای جنوبی است که برای تهیه دسر از آن استفاده می‌شود. ریشه، برگ‌ها و پوست این گیاه نباید به طور خام استفاده شوند، و چنانچه به هنگام تهیه مراقبت نشود، می‌توانند به دلیل ایجاد مسمومیت پیامدهای مرگ‌بار به همراه داشته باشند.
 


گروه اینترنتی پرشیـن استار | www.Persian-Star.org


مصرف گوشت خام هر چند مرگبار نیست اما می‌تواند موجب ایجاد کرم‌های نواری در دستگاه گوارش شود. عفونت روده و کاهش وزن می‌تواند از عوارض این نوع از عفونت باشد.
 


گروه اینترنتی پرشین استار | www.Persian-Star.org


مواد غذایی داخل قوطی‌های کنسرو یا شیشه‌های کنسرو شده می‌توانند مرگ‌آور باشند. ذخیره‌سازی نادرست یا آلودگی در ورقه‌های فلزی قوطی‌های کنسرو می‌توانند مواد سمی تولید کرده که به سرعت در مواد غذایی حل می‌شوند. قوطی‌های کنسرو و شیشه‌های حاوی مواد کنسرو شده باید همواره در جای خنک و به دور از نور نگهداری شوند.
 


گروه اینترنتی پرشین استار | www.Persian-Star.org


درست کردن کباب یکی از تفریح‌های مورد علاقه مردم به شمار می‌آید. اما کباب کردن هم می‌تواند پیامدهای سرطان‌زا به همراه داشته باشد. حرارت بالا می‌تواند موجب ساخت هیدروکربن‌های پلی آروماتیک شود. به ویژه اگر چربی گوشت به درون آتش ذغال چکه کند. هر چه گوشت کبابی سیاه‌تر شده باشد، شمار مواد مضر که درون گوشت جمع ‌شده‌اند نیز زیادتر است.
 


گروه اینترنتی پرشین استار | www.Persian-Star.org


سولانین از ترکیبات گیلکو آلکالوئیدهاست که در سیب‌زمینی با ظاهر شدن رنگ سبز به ویژه در قشر زیر پوست آن مشخص می‌شود. مقدار زیاد این سم موجب مسمومیت می‌شود که با نشانه‌هایی نظیر سوزش گلو، حالت تهوع و تعریق شدید و نفس‌تنگی همراه است. سیب‌زمینی را باید همواره در جای خنک و تاریک نگاه داشت و به هنگام مصرف نیز قسمت‌های سبز‌رنگ را دور انداخت.
 


گروه اینترنتی پرشین استار | www.Persian-Star.org


بادکنک‌ماهی در ژاپن به عنوان غذایی لوکس مصرف می‌شود. روده، تخمدان و کبد این گونه از ماهی‌ها حاوی سم تترو دوتوکسین است که ۱۲۰۰ برابر کشنده‌‌تر از سم سیانور است. یک بادکنک‌ماهی می‌تواند جان ۳۰ نفر را بگیرد. در ژاپن برای طبخ این ماهی باید دوره‌های آموزشی طولانی‌مدتی را گذراند. این ماهی‌ها همواره توسط ماهرترین آشپزها سم‌زدایی می‌شوند و به قیمت بالا هم به فروش می‌رسند.
 


گروه اینترنتی پرشین استار | www.Persian-Star.org


محل اتصال ساقه گوجه‌فرنگی و قسمت‌های سبزرنگ گوجه‌فرنگی می‌توانند تا ۱/۲ درصد حاوی سولانین باشد. ۵۰ گرم سولانین می‌تواند موجب سردرد، حالت تهوع و استفراغ شود. برای همین نیز باید از مصرف گوجه‌فرنگی‌های کال دوری کرد و محل اتصال ساقه را همواره با احتیاط جدا کرد.